Att bli av med scenskräck

Många har scenskräck och inför en teaterföreställning kan det vara bra att träna lite för att bli av med den. Det första man bör se till är att man är trygg med upplägget och att man övar mycket. Det är viktigt att man vågar göra fel. Man måste också fundera över vad det är som skapar skräcken och istället byta ut tankarna mot vad man vill berätta eller mot sådant som lugnar. Man bör inte fokusera på hur någon kommer ta emot det som framförs, utan istället på vad man egentligen vill få fram genom sin roll. I många fall kan det vara bra att öva upp avslappning, närvaro och andning i en lugn situation så att man kan ta till dessa övningar även under stress.

Kan man botas från scenskräck?

Det finns sätt att botas från scenskräck. Det handlar om att man ska få publiken att njuta av det man gör på scenen istället för att oroa sig för publikens känslor. Man kan inte påverka en publiks behov, så som skådespelare behöver man inte bry som om dem.

Det finns ett par punkter som kan göra att teaterföreställningen blir lite lättare. För det första bör man se till att förbereda sig väl inför föreställningen. Man bör också se till att de uppdrag man tar på sig är lagom svåra. Som skådespelare bör man dessutom alltid träna på att andas djupt, syret är kroppens bränsle och om man inte har energi kan man inte leverera och tänka klart. Man bör också lyssna till vad man själv känner eller behöver och tala om det. På detta sätt kan man få en bättre självkänsla. Om man dömer sin egen betydelse bör man sluta med det. Det är också viktigt att man under föreställningen tänker på det som är bra och blir bra, istället för på det som kan gå fel.