Fördelar med en teaterförening

Teaterföreningar finns på de flesta orter i landet, och många gånger är det helt gratis att vara med och spela teater här. Men vilka fördelar finns det egentligen med teaterföreningar och med att vara med i teaterföreställningar?

Ett nöje som funnits länge

Teater har i en eller annan form funnits i flera hundra år. Under en period höll teatern på att rinna ut i sanden, men sedan tog några eldsjälar tag i saken och sedan dess har teatern åter igen levt upp. I dag kan man fortfarande spela flera av de gamla pjäserna tack vare att teaterföreningar sparat ner och omarbetat gamla manus så de passar nya tider.

Botar scenskräck

Många tycker i dag att det är obehagligt att prata inför andra, och att hålla tal med mera. I teatern är man många gånger fysiskt sysselsatt medan man pratar och då kan det kännas lite lättare. Ofta får man också öva upp sitt tal och bara prata inför några få personer tills man känner sig tryggare. Teatern kan alltså hjälpa både barn och vuxna att våga stå upp för sig själva och även göra att de vågar ta för sig när de ska tala inför större folkmängder och kanske till och med inför okända.

Samlar teaterintresserade av alla åldrar

Teatern är ett ställe dit alla är välkomna. Det spelar ingen roll hur man ser ut, om man har någon sjukdom, hur gammal man är eller vilket hudfärg eller kön man har. Alla kan spela roller. Ibland kan det dock efterfrågas särskilda attribut för en huvudroll eller liknande men allt som oftast varierar dessa stort så att alla som vill kan få chansen att stå i centrum i en eller annan pjäs. Det viktiga är att man vågar vara sig själv och att man faktiskt får kontakter och umgås med de andra skådespelarna.